Парламентът на Северна Ирландия назначи ирландски националист за Първи министър в събота,

...
Парламентът на Северна Ирландия назначи ирландски националист за Първи министър в събота,
Коментари Харесай

Северна Ирландия за първи път има националист за Първи министър

Парламентът на Северна Ирландия назначи ирландски националист за Първи министър в събота, оповестява " Ройтерс ". Става въпрос за Мишел О`Нийл, лидер на " Шин Фейн ". 

Това се случва за първи път и е историческо събитие. Това е и най-новият знак за възхода ба, която съобщи, че голямата ѝ фантазия за обединена Ирландия е вече  реалистична.

" Това е исторически ден, който съставлява нова зора, съобщи 47-годишната О`Нийл пред събранието. Ще послужвам на всички еднообразно и ще бъда първи министър за всички. Съжалявам за всички изгубени животи по време на спора, без изключение ", добави О`Нийл.

О`Нийл съставлява прекосяване към ново потомство политици на " Шин Фейн ", които не са директно забъркани в траялия десетилетия кървясъл спор в района сред ирландските националисти, търсещи обединена Ирландия, и пробританските юнионисти, които желаят да останат Обединеното кралство. Националистите си осигуриха най-вече места на изборите в района през 2022 година

Постът на заместник-първи министър, който има същата власт, само че по-малко алегорична тежест, беше ангажиран от Ема Литъл-Пенгели от ДЮП.

Припомняме, че назначението пристигна, след като пробританският противник на Шин Фейн, Демократическата юнионистка партия (ДЮП), публично приключи двугодишния протест и подписа договорка с английското държавно управление за облекчение на комерсиалните търкания след Brexit.

Британският парламент ден по-рано гласоподава в поддръжка на преправянето на комерсиалните правила след Брекзит в Северна Ирландия.

С това той проправи пътя за връщане на държавното управление за шерване на властта в района за първи път от съвсем две години.

Законодателите в Камарата на общините утвърдиха без публично гласоподаване измененията, измежду които намаляване на инспекциите на стоките, пренасяни от Англия до Северна Ирландия.

Демократическата юнионистка партия, чиито поддръжници желаят да останат неразделна част от Обединеното кралство, съобщи, че след одобряването на измененията, ще даде зелена светлина за възстановяване на децентрализираното ръководство - основна част от мирното съглашение от 1998 година, поставило завършек на десетилетия сектантско и политическо принуждение.

Северна Ирландия е без децентрализирано държавно управление, откогато ДЮП напусна в символ на митинг против комерсиалните правила след Брекзит, които съгласно нея основават бариери с останалата част от Англия.

Председателят на събранието на Северна Ирландия заяви на депутатите, че могат да бъдат свикани, с цел да изберат ново държавно управление за шерване на властта в границите на 24 часа, откакто партиите му посочат, че са подготвени да го създадат.

По време на дебата в английския парламент министърът за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис съобщи, че разпоредбите показват, че държавното управление се е вслушало, тъй че доверието да може да бъде възстановено и хората и бизнесът да бъдат уверени, че са в дълготрайното бъдеще на Англия.

Споразумението от Разпети петък от 1998 година постави завършек на три десетилетия насилие между ирландските националисти, които желаят обединена Ирландия, лоялистите, които поддържат английското ръководство, и английската войска.

Гласуваните ограничения включват отпадане на всевъзможни физически инспекции, когато стоките се транспортират в границите на така наречен система на вътрешния пазар на Обединеното кралство, като над 80% от всички артикули от Англия до Северна Ирландия няма да бъдат подлагани на инспекции.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР